אוגמנטציה

אוגמנטציה היא הליך של השתלת עצם שנדרשת במקרים שבהם מסת העצם הקיימת בלסת של המטופל אינה מספיקה ולא מאפשרת להניח שתלים דנטליים בפה. אוגמנטציה נעשית כאשר העצם דקה או רכה מדי ובאמצעות התמזגות של השתל עם העצם, ניתן להבטיח שהשתל הדנטאלי יישאר במקומו. כאשר מניחים בלסת שבה מבנה העצם אינו מספיק ואינו יציב, הסבירות להיווצרות של פגמים שיצריכו טיפולים דנטאליים נוספים היא גבוהה.

מדוע מבצעים הליך אוגמנטציה?

הסיבה העיקרית לביצוע הליך אוגמנטציה היא בעקבות אובדן עצם. העצמות בלסת מאפשרות לשמור על מראה בריא ואסתטי של הפנים ותנועה ולחץ תקינים בזמן לעיסה. במקרים של אובדן שן אחת או מספר שיניים, אי הנחה של שתלים שיחליפו את החסר, יגרמו לעצמות הלסת להתפרק ולהיספג. על מנת להימנע מאובדן עצם, יש לבצע החלפה של השן הטבעית באמצעות הנחה של שתל דנטאלי. אובדן עצם יכול להיגרם כתוצאה משיניים עקומות, התפתחות של זיהום, מחלות בחניכיים ואף גידול באזור הפנים.

מה הם הסוגים השונים של אוגמנטציה?

ישנם ארבעה סוגים של הליך אוגמנטציה:

הרמת סינוס

כאשר חסרות שיניים בפה, הסינוסים המקסילריים אשר ממוקמים באזור שנמצא ממש מעל השיניים האחוריות, עלולים לרדת למטה ולהשתלט על האזור שבו ממוקמים השורשים של השיניים. כאשר זה קורה, לא ניתן לבצע הנחת שתלים בפה כיוון שקיים חשש שהם יחדרו לאזור ממברנת הסינוס. במקרים אלה, מבוצע הליך של הרמת סינוס שמשיב את הסינוסים וממקם אותם בחזרה במקומם הנכון. לאחר מכן, ניתן לבצע הליך אוגמנטציה מתחת לסינוס וליצור בסיס עבור טיפול הנחת השתלים הדנטאליים.

הגדלת רכס

מחסור בשיניים עלול לגרום לעצם הלסת שתומכת בשיניים להיות מאוד דקה. על מנת לספק בסיס יציב עבור השתלים הדנטליים, מתבצעת הגדלת רכב שמרחיבה את הרוחב והנפח של עצם הלסת.

שימור שקעים

הליך שבו מניחים סוג מיוחד של שתל בשקע שנוצר בחניכיים מיד לאחר ביצוע עקירת השן. פעולה זו מונעת את האפשרות של שקיעה בחניכיים.

אוגמנטציה פריודונטלית

השתלת עצם חניכיים מסביב לשן קיימת על מנת למנוע תזוזה של השיניים. התנועה של השיניים יכולה ליצור מרווחים שבהם עלול להתפתח זיהום ואף מחלת חניכיים שתשחק את העצמות שתומכות בשיניים.

זמני ההחלמה משתנים בהתאם לסוג ההליך שבוצע אך חייבת להיות החלמה מלאה מהליך אוגמנטציה לפני שניתן לבצע הנחה של שתלים דנטאליים. ישנם מקרים שבהם ניתן לשלב בין שתי הפרוצדורות אך אופי והיקף הטיפול ייקבעו על פי כל מקרה לגופו.

מה קורה לפני ובזמן הליך אוגמנטציה?

לפני ביצוע ההליך, רופא  השיניים יבצע בדיקה פיזית של הפה על מנת לבחון את מצב בריאות הלסת, החניכיים והשיניים. לאחר מכן, יבוצעו סריקות שיניים וצילומי רנטגן על מנת שיהיה ניתן לאמוד במדויק את היקף אובדן העצם בפה של המטופל. רופא השיניים יציג בפני המטופל את האפשרויות השונות העומדות בפניו ויחד יגיעו להחלטה ותוכנית טיפולים שתתאים לאופי הבעיה ולצרכים של המטופל. בזמן הליך אוגמנטציה, המטופל יקבל הרדמה מקומית שתקהה את האזור שבו מבצעים את הטיפול. הרופא יבצע חתך קטן בחניכיים ויזיז מעט אחורה את רקמת החניכיים על מנת שיהיה ניתן לחשוף את עצם הלסת הקיימת. בשלב הבא, יבוצע ניקוי וחיטוי של אזור הטיפול ורופא השיניים יכניס את תוספת העצם על מנת לתקן את הפגם שנוצר. בחלק מן המקרים, מונחת ממברנה נוספת על מנת להגן על האזור. בשלב האחרון של ההליך, רקמת החניכיים ממוקמת מחדש והרופא מבצע תפירה של החתך.

סיום הליך אוגמנטציה וחזרה לשגרה

בתום ההליך יכולה להיווצר בפה תחושה של שאריות "גרגרים" אך מדובר במצב תקין שבו חלק מחלקיקי העצם שנותרו יוצאים מהשקע שקיים כעת איפה שהשן הייתה מונחת. שכבת הקרום שהונחה מעל השקע לרוב משתחררת לאחר כמספר שבועות מיום ביצוע הליך אוגמנטציה אך במידה וזה לא קורה, רופא השיניים יבצע הסרה יזומה של השכבה באחת מפגישות הביקורת במרפאת השיניים. כאשר האזור מחלים לחלוטין, חשוב להגיע לפגישות ביקורת אצל הרופא אחת לכמה שבועות על מנת לוודא שהעצם משתלבת היטב בחניכיים ורק אז ניתן יהיה לבצע הנחה של שתלים דנטאליים. ניתן לחזור לשגרה יום למחרת ביצוע ההליך אך במידה וההליך כלל הרדמה כללית, מומלץ לנוח בבית כיומיים לפני חזרה לעבודה או ללימודים. ריפוי מלא של אזור הניתוח מתרחש לרוב בין שלושה לתשעה חודשים. קצב ההחלמה תלוי במספר פרמטרים כמו אזור הניתוח, יכולת ריפוי הגוף של המטופל וסוג הטכניקה בה השתמשו למטרת ביצוע ההליך.

הנחיות לאחר הליך אוגמנטציה

לאחר ביצוע ההליך, המטופל יתבקש להישאר לפחות כחצי שעה על מנת לוודא שהוא מתאושש היטב. לפני היציאה מהמרפאה, רופא השיניים יעבור עם המטופל על ההנחיות שעליו למלא לאחר הטיפול על מנת לוודא שהוא לא עושה נזק שיכול לפגוע בתהליך ההחלמה. בהגעה הביתה, מומלץ לנוח כמה שיותר וליטול משככי כאב לפני שההשפעה של ההרדמה חולפת. המטופל יקבל גם גזה בה יוכל להשתמש במידה וייווצר דימום נוסף באזור הניתוח. הפה יכול להרגיש מעט מוזר אך תחושת עקצוץ קלה בשפה, בסנטר ובלשון היא נורמלית ותחלוף מעצמה. מומלץ שלא לחזור לעבודה באותו יום ולאפשר לגוף זמן שבו יוכל להתאושש מהניתוח.

אוגמנטציה

מה הם היתרונות והחסרונות של הליך אוגמנטציה?

הליך אוגמנטציה יוצר אפשרות של הנחת שתלים דנטאליים ואף טיפולים נוספים עבור מטופלים שסובלים מאובדן עצם. ההליך יכול גם לשחזר את המבנה המקורי של הלסת שאבד כתוצאה ממחלה בחניכיים, אובדן של שיניים או כתוצאה מטראומה. עם זאת, חשוב לדעת שכמו כל הליך רפואי שמתבצע. קיימת אפשרות של סימפטומים מסוימים כמו נזק לעצבים, סיבוכים כתוצאה מההרדמה, הידבקות ודימום.