ALL ON 4 – השתלת שיניים

השתלת שן אחת או שתיים ואפילו עד 10 שיניים בכל לסת בהחלט אפשרית אך עבור מי שזקוק לשיקום של כל קשת השיניים או שתיהן, לעבור 10 השתלות לא רק מרתיע, לוקח זמן לא מבוטל אלא גם מסתכם בסכום גבוה למדי. בנוסף, מי שאיבד את מרבית שיניו סביר להניח שסובל גם מספיגת עצם בלסת אחת או שתיהן ולכן זקוק להליכים מקדימים כמו הרמת סינוס ועיבוי עצם מה שמיקר את ההליך השיקומי הכולל וכמובן מוסיף עוד ניתוח למטופל. בדיוק עבור מטופלים אלו פותחה שיטת All-On-4. מה היא השתלת שיניים בשיטת All-On-4? מה היתרונות והחסרונות שלה? מה חשוב לדעת על השיטה?

מה היא השתלת שיניים? למה היא מבוצעת?

השתלת שיניים למעשה מחליפה שן טבעית שלא היה מנוס מלעקור אותה. ההמלצה כיום היא להחליף כל שן חסרה בשתל דנטלי לשמירה על יכולת הלעיסה, שלמות קשת השיניים וכמובן האסתטיקה של הפנים. כדי לשקם שן חסרה רופא השיניים מחדיר שתל דנטלי לעצם הלסת המשמש כשורש מלאכותי ועליו נבנה מבנה שיקומי בצורת שן טבעית. להשתלת שיניים יתרונות רבים מאוד כולל שיקום יכולת הלעיסה, שמירה על עצמות לסת ופנים מלאות (מניעת מראה "מזדקן" ופנים שקועות), מניעת ספיגת עצם באזור, שמירה על קשת שיניים נאה, יפה ושלמה וחיוך אסתטי.

האם כל מי שאיבד שן יכול לעבור השתלת שיניים?  

מעבר למצב בריאותי כללי, כדי להחדיר שתל יש צורך בגובה ועובי עצם המספיק כדי להחזיק אותו במקומו. בדרך כלל, הבעייתיות היא בשיניים האחוריות. בלסת התחתונה, לכל אורכה, עובר העצב האלבאולרי התחתון השולט על תחושה בסנטר, השפה התחתונה וחלק מן החניכיים. כאשר אין די מרווח בין עצם הלסת לבין העצב ישנו חשש לפגיעה בו בעת ביצוע ההשתלה (מקובל כ-5 מ"מ ורצוי יותר כטווח ביטחון). ניתן לעבור ניתוח לעיבוי עצם בלסת התחתונה אך מדובר על הליך קשה ועם אחוזי הצלחה לא גבוהים. בלסת העליונה, גם תיתכן בעיה בשיניים האחוריות שכן הן נמצאות מתחת לסינוס המקסילארי. החדרת שתל כשאין מספיק מרווח בין השתל לרצפת הסינוס עשויה לנקב אותה ולגרום למגוון בעיות וכמובן, כישלון ההשתלה. אפשר לעבור הרמת סינוס אך ההליך כולל ניתוח וזמן המתנה של כחצי שנה לפני ביצוע השתלת השיניים באזור. עבור מי שזקוק לשיקום נרחב, המתנה ארוכה שכזאת תוך שימוש בשיניים תותבות לא נוחה במיוחד ופחות אסתטית.

מה היא השתלת שיניים בשיטת All-On-4?

כדי לבצע שיקום של קשת שיניים שלמה מבלי להעביר את המטופל הליכים מקדימים ותוך כדי "עיקוף" הבעייתיות של חוסר עצם בשיניים האחוריות פותחה שיטת All-On-4. השיטה היא פרוטוקול להשתלת שיניים של ידי ד"ר פאולו מאלו מליסבון. מאז פיתוחה, השיטה אומצה על ידי רופאי שיניים רבים בכל העולם כולל בישראל.

השיטה מתבססת על השתלת 4 עד 6 שתלים לשיניים בלבד בכל לסת במבנה טרפזי המחלק עומסים בצורה אופטימלית ומאפשר לתמוך בגשר מלא. המשמעות היא 4-6 שתלים בלבד (!) לשיקום קשת שיניים שלמה.

למי מתאים לעבור השתלת שיניים בשיטה זו?

שיטת All-On-4 מתאימה במיוחד למי שאיבד את כל שיניו בלסת אחת או בשתיהן או מי שעתיד לעבור עקירות מרובות ולמעשה להישאר ללא שיניים או מי שמרכיב כבר שיניים תותבות. עקרונית, גיל המטופל אינו פקטור אך עליו להיות בבריאות טובה המאפשרת לעבור הליכים כירורגיים כולל הרדמה מלאה.

מבחינת הפיזיולוגיה הדנטלית, כדי להחדיר שתלים לתמיכה בגשר בשיטה זו על עצם הלסת להיות בריאה, איתנה וצפופה דיה כדי להחזיק שתל דנטלי (מי שסובל מאוסטיאופורוזיס למשל עשוי שלא להתאים). עם זאת, עובי העצם הנדרש נמוך משמעותית מהדרוש להשתלות שיניים רגילות וכך גם מי שנחשב "מחוסר עצם", מי שנדרש לו לעבור הרמת סינוס או עיבוי עצם בלסת התחתונה טרם ביצוע השתלת שיניים יכול להתאים ל- All-On-4 מבלי לעבור את ההליכים הללו כלל.

מי לא יוכל לעבור את ההליך?

השתלת שיניים בשיטה זו לא מתאימה למי שהבריאות הכללית שלו לא מאפשרת לו לעבור הליכים כירורגיים למשל מי שעובר טיפולים אונקולוגיים, מי שסובל ממחלה סיסטמתית שמשפיעה על יכולת הריפוי וכדומה. כמו כן, מי שסובל מסוכרת שאינה מטופלת ייתכן ולא יוכל לעבור את ההליך. כמו כן, במידה וגובה ועובי העצם אינו מספיק להחדרת השתלים יתכן ויהיה צורך להיעזר בשיטות אחרות לשיקום  דנטלי. בנוסף, מעשנים קבועים שלא יכולים להפסיק לא יתאימו להשתלות שיניים באופן כללי מחשש לסיבוכים וכישלון השתל וכך גם כאן, מרבית רופאי השיניים לא ימליצו על All-On-4 כפתרון.  

איך מבוצעת השתלת שיניים בשיטת All-On-4?

להשתלת שיניים בשיטה זו מספר שלבים שבסופם המטופל יוצא מן המרפאה עם קשת שיניים מלאה:

אבחון

השלב הראשון בכל הליך של שיקום שיניים הוא כמובן האבחון שמתחיל בפגישת הייעוץ במרפאת השיניים. רופא השיניים יערוך בדיקה קלינית של חלל הפה והשיניים, יתכן שיעשה צילומי שיניים במקום. לאחר בירור ההיסטוריה הרפואית הכללית (חשוב מאוד לפני הליכים כירורגיים), מצב השיניים הקיים והסבר על האפשרויות והמשך ההליך הרופא יבקש לעבור צילומי CT ו/או רנטגן בהתאם לצורך (כמובן אם אין למטופל כבר צילומים עדכניים). לאחר מכן תקבע פגישה נוספת להמשך אבחון וקביעת תכנית טיפולית.

יצירת תכנית טיפול

השתלת שיניים בשיטה מורכבת כמו All-On-4 מחייבת יצירת תכנית טיפולית ושיקומית מקיפה הכוללת לא רק את ההשתלה עצמה אלא גם תכנית ליצירת סביבה דנטלית נאותה והמשך טיפול לאחר ההשתלה. במידת הצורך, הרופא יסביר ויתכנן הליכים מקדימים כמו ביצוע טיפולי שורש בשיניים שעתידות להישאר, טיפול בדלקת חניכיים ונסיגת חניכיים, עקירת שיניים ועוד.

את הליך ההשתלה עצמו הרופא מתכנן באמצעות תוכנת מחשב ייעודית שעוזרת לו למקם את השתלים בצורה אופטימלית לפי האנטומיה הספציפית של כל מטופל. התוכנה מאפשרת לרופא לדמות את הזווית של  כל שתל וגודלו ופרמטרים נוספים. לאחר כל אלו הרופא יקבע בדיוק היכן יש למקם את ארבעת (או לעיתים ששת) השתלים כך שיוכלו להחזיק את הגשר המלא המחליף את כל קשת השיניים.

השתלת השיניים

All-On-4 נחשב להליך מורכב אם כי לא ארוך יחסית לעובדה שמדובר על שחזור קשת שיניים אחת או שתיהן ביום אחד. בהתאם לכך, ישנה אפשרות לבצע את הניתוח תחת הרדמה מלאה למי שמרגיש שאינם יכול לעמוד ב"זמן כיסא" של מעל שעתיים לכל לסת. למעשה, מרבית הרופאים ממליצים ומרבית המטופלים אכן בוחרים באופציה זו. ההליך מבוצע בחדר ניתוח לכל דבר ועניין (יכול להיות ממוקדם במרפאת שיניים המצוידת בהתאם ומורשית לבצע הליכים כירורגיים) בנוכחות כירורג דנטלי המבצע את ההשתלה, לעיתים שני כירורגים עובדים יחד, אחות, רופא מרדים, טכנאים ועוד.

לאחר ביצוע ההרדמה, זה השלב בו הרופא יעקור שיניים שיש להסיר ויחדיר את השתלים במקומם המיועד. השלב הבא הוא לקיחת מידות לגשר זמני על ידי טכנאי השיניים שמייצר אותו במקום. לאחר סיום ההשתלה מעירים את המטופל ומאפשרים זמן התאוששות נאות. בסוף היום, מתקינים את הגשר הזמני והמטופל יוצא ממרפאת השיניים עם קשת שיניים שלמה, מלאה, אסתטית ופונקציונאלית.

החלמה והתקנת השיניים הקבועות

תקופת ההחלמה הראשונית אורכת מספר ימים ועד כשבוע (פרטים בהמשך). לאחר מספר חודשים ועד חצי שנה בדרך כלל, מוסר הגשר הזמני ומותקנות השיניים הקבועות שעתידות לשמש את המטופל למשך שנים רבות.

למה לצפות אחרי ההשתלה?

שעתיים עד ארבע שעות ראשונות – מכיוון שההליך מבוצע תחת הרדמה, לאחר ההתעוררות המטופל יעבור התאוששות עד לחזרה מלאה להכרה. בזמן זה לא מרגישים כאב כלל וכלל ומרבית המטופלים לא זוכרים אותו היטב בשל ההשפעה של חומרי ההרדמה. לאחר התפוגגות ההרדמה הרופא יבדוק את המטופל ואם מצבו טוב הוא ישוחרר לביתו לאחר קבלת הוראות להמשך החלמה. חשוב מאוד לוודא שיש מישהו שיוכל להחזיר את המטופל לביתו, אין לנהוג או לנסוע בתחבורה ציבורית.

ב-24 השעות הראשונות – לאחר שחומרי ההרדמה מתפוגגים לחלוטין צפויות להופיע תופעות לוואי הכוללות כאב, אי נוחות, נפיחות, שטף דם באזור הלחיים (סימן כחול), תחושת "ירידת מתח" ובחילה קלה. כל מטופל חווה אותן בעוצמה שונה אך כל אלו הן תופעות טבעיות לחלוטין שמקורן בניתוח עצמו ואינן מהוות סימן לדאגה. מומלץ לנוח ואם אפשר לישון, לקחת משככי כאבים ותרופות אחרות בהמלצת ובתאום עם הרופא, לאכול אך ורק מזונות רכים מאוד ופושרים או קרירים (יוגורט, מרק צח בטמפרטורת החדר וכד') ובאופן כללי פשוט לתת לגוף הזדמנות להחלים בניחותא ללא הפרעות.

10 ימים ועד שבוע –  בבוקר לאחר הניתוח תיתכן החמרה מסוימת בתסמינים, חשוב להמשיך לפעול לפי הוראות הרופא לקחת משככי כאבים בזמן ולהמשיך לנוח ולא להתאמץ כלל (כולל מאמץ קל כמו הרמת ילד קטן או שקית מצרכים). לאחר כיומיים עד שלושה ימים, צפויה הקלה שתמשיך לאורך הימים הקרובים. מרבית המטופלים מדווחים על היעלמות התסמינים של הניתוח לאחר כחמישה עד עשרה ימים. ניתן לחזור לשגרה מתונה לאחר כשלושה ימים כולל עבודה שאינה מאומצת פיזית.

בשבועות הבאים – ככל שהזמן עובר וההחלמה ממשיכה כך ניתן לאכול מזונות מגוונים יותר ולחזור לשגרה רגילה. מומלץ להימנע ממזונות קשים במיוחד כדי לא לאתגר מידי את השתלים הטריים. כמו כן, אין לבצע פעילות גופנית מאומצת עד לאישור מן הרופא.

מה היתרונות של השתלת שיניים בשיטת All-On-4?

היתרון הגדול ביותר של השיטה הוא ללא ספק התוצאות – שינים מתפקדות, לעיסה משופרת, גשר קבוע ואסתטי, בנוסף, ל All-On-4 יתרונות רבים:

  • השתלת שיניים ביום אחד – עקרונית, גם כשהמטופל נכנס למרפאת השיניים ביום הניתוח ללא שן אחת בפיו הוא יצא ממנה בסוף היום עם קשת שיניים מלאה. עבור מי שסובל מחוסר שיניים קיצוני, משתמש בשיניים תותבות או זקוק לעקירות מרובות שגורמות לחוסר נוחות גדול מדובר על הצלה של ממש. יום אחד לכל הפרוצדורה ויש שיניים שלמות, אסתטיות ופונקציונליות.
  • מתאים למרבית המטופלים – התפתחויות של השנים האחרונות בטכנולוגיות הדמיה, ייצור שתלים ופרוטוקולים לשיקום דנטלי מאפשרים לבצע השתלת שיניים בשיטה זו במרבית המטופלים הזקוקים לשיקום נרחב כולל מי שסובל מחוסר עצם, מי שבעבר נדחה בשל מחלה סיסטמתית ועוד.
  • אין צורך בהליכים מקדימים של עיבוי עצם – לרוב, אין צורך בהרמת סינוס או הליכים דומים לעיבוי עצם לפני ביצוע All-On-4.
  • עומסי לעיסה – השתלים והגשר מתוכננים ליצירת עומסי לעיסה אופטימליים המדמים שיניים טבעיות. המשמעות היא עצירה של אובדן עצם, שינויים במבנה הפנים לטובה (מטופלים מדווחים על מראה פחות "מזדקן") ואסתטיקה ובריאות דנטלית כללית טובות יותר.
  • מחיר – כשלוקחים בחשבון טיפולים מורכבים אחרים, הליכים מקדימים, שיטות אחרות לשיקום שיניים בהם השתלו מרובות ועוד למעשה, עבור חלק לא קטם מן המטופלים מדובר בפתרון זול יותר מהאלטרנטיבות.
  • "זמן כיסא" – ההליך נעשה ביום אחד, אפשרי תחת הרדמה מלאה ולאומת פרוטוקולים אחרים לשחזור נרחב חוסך למטופל "זמן כיסא" רב מאוד.

מה החסרונות של שיטת All-On-4?

למרות היתרונות הגדולים של השיטה חשוב לזכור שאין הליך מושלם וגם כאן ישנם כמה חסרונות שחשוב לקחת בחשבון ולהבין את ההשלכות האפשריות שלהם, למשל:

  • סיכויי הצלחה – עומדים על כ-95% לאומת למעלה מ-98% בהשתלת שיניים קונבנציונאלית שלא נעשית ביום אחד (All-On-4 היא למעשה העמסה מידית).
  • כישלון שתל אחד עשוי לגרום להחלפת כל התותבת שכן לא ניתן להחליף רק חלק ממנה. בהשתלת שיניים רגילה, כישלון שתל אחד מצריך להחליף רק אותו ולא את כל קשת השיניים.  
  • הרופא – נדרשת מיומנות גבוהה לביצוע ההליך בצורה בטוחה, נכונה ומוצלחת. לא כל רופא שיניים מחזיק בידע והניסיון הדרוש והיכולות שלו קריטיות להצלחת ההליך. לכן חשוב מאוד לבחור את הרופא המתאים.
  • הגשר – מרבית הרופאים ממליצים על גשר העשוי מחומר פלסטי (יש גם אפשרות של חרסינה), חזק ועמיד אמנם אך לא נצחי ורוב המטופלים צריכים להחליף אותו לאחר מספר שנים. עם זאת, מכיוון שהאלטרנטיבה עבור מי שזקוק לשיקום נרחב היא לרוב תותבות שגם אותן צריך להחליף אחת לכמה שנים אולי ראוי להתייחס לזה כשיקול ופחות כחיסרון. 
  • חלקי חילוף – ההשתלה נועדה להחזיק מעמד שנים רבות וכדאי לוודא שהרופא משתמש בחלקי שיקום של חברה מוכרת וגדולה כדי שגם בעוד 10 שנים תהיה גישה אליהם. הדבר מומלץ אך עשוי לייקר את ההשתלה.

האם ישנם סיכונים?

השתלת שיניים באופן כללי אינה נחשבת להליך עם סיכונים מיוחדים למטופל, וכך גם All-On-4. עם זאת, ניתוח דנטלי הוא עדיין ניתוח וישנו סיכון של זיהום, סיכוני הרדמה (למי שעובר את ההליך בהרדמה כללית) וסיכונים הקשורים למצב הבריאותי הכללי של המטופל וגילו. כמובן שרופא מקצועי, מנוסה ואחראי יבדוק לעומק את מצבו הבריאותי של המטופל טרם ביצוע כל הליך כירורגי. כמו כן, זיהום הוא סיכון נדיר ביותר בניתוחים מודרניים בשל פרוטוקולים של חיטוי וסטריליזציה. כל עוד שומרים על הנחיות הרופא אחרי הניתוח מדובר על סיכון נדיר מאוד. 

האם הגשר זקוק לתחזוקה? כל כמה זמן?

גשר שהורכב לאחר ביצוע השתלה בשיטה זו זקוק לתחזוקה כדי לשמור עליו ועל בריאות חלל הפה. מומלץ כמובן לשמור על היגיינה דנטלית מוקפדת (הרופא ייתן הוראות מדויקות), להימנע ממזונות שעשירים בסוכרים וחומצות ולהגיע באופן סדיר לביקורים במרפאת השיניים. נהוג להגיע כל חצי שנה לניקוי יסודי של הגשר, לעיתים הרופא ירצה לפרק ולהרכיב אותו מחדש כדי לנקות אותו באופן אופטימלי. כמו כן, ולא ניתן להפריז בחשיבות כאן – יש להימנע מעישון מוצרי טבק לאחר ביצוע השתלת שיניים מכל סוג ובמיוחד All-On-4. עישון הוא גורם משמעותי בכישלון השתלות שיניים, יוצר בעיות בכלי דם בחלל הפה, בבלוטות הרוק ומשפיע לרעה על המערכת החיסונית. מי שעובר השתלת שיניים בכלל ו- All-On-4בפרט חשוב מאוד שלא יעשן כדי לשמור על התוצאות החיוביות של ההליך.

האם All-On-4 מומלצת? איך מחליטים אם כדאי לעבור השתלת שיניים בשיטה זו?

כמו לכל פרוטוקול לשיקום שיניים, גם All-On-4 מחזיקה ביתרונות וחסרונות. לכן, הבחירה החשובה ביותר כאן היא רופא השיניים – רופא מנוסה, מיומן, הגון, מקצועי ואנושי – שיסביר, יבאר ויעזור למטופל להבין בדיוק את כל הנתונים הדרושים לביצוע ההחלטה. רופא שיניים מקצועי יערוך בדיקות מקיפות לפני המלצה על All-On-4, ישתף את המטופל בכל השיקולים הרלוונטיים, לא יחסוך ממנו מידע, יספק לו אלטרנטיבות ויסביר את משמעותן. יחד עם המטופל, תוך שיקולים שכוללים גם את תקציבו יוחלט האם All-On-4 היא אכן השיטה המתאימה ביותר. בסופו של דבר, חשוב לבחור רופא עם המלצות, ניסיון והסמכה, רופא שמרגישים נוח אתו, שניתן לשאול אותו שאלות, עם סבלנות ומקצועיות ברמה שווה.

תשובות לשאלות נפוצות:

האם All-On-4 היא באמת השתלת שיניים ביום אחד?

במובן מסוים כן, מכיוון שהמטופל אכן יוצא עם קשת שיניים שלמה ומתפקדת כבר ביום הניתוח. עם זאת, חשוב לזכור שמדובר בשיניים זמניות שיוחלפו לאחר תקופת ההחלמה בשיניים קבועות יותר. בנוסף, יתכן שיהיה צורך בהליכים מקדימים כמו טיפול בדלקת חניכיים או בשיניים קיימות שניתן וצריך להציל. רופא השיניים חייב לוודא שישנם תנאים אופטימאליים לביצוע השתלת שיניים, שהשיניים הקיימות בריאות והחניכיים לא סובלות מדלקת, שבריאות המטופל טובה ושהוא שומר על שגרת היגיינה מספקת לפני ביצוע השתלת שיניים, במיוחד הליך מורכב כמו All-On-4.

כמה זמן נמשכת השתלת שיניים בשיטת All-On-4?

יחסית לעובדה שלמעשה, רופא השיניים מחליף את כל השיניים בלסת,ל- All-On-4 יש "זמן כיסא" די קצר. הניתוח נמשך כשעתיים וחצי בלבד ללסת אחת. מקובל לפנות יום עבור ההליך הן כדי להתחיל אותו מוקדם בבוקר רעננים ואחרי שנת לילה טובה והן כדי לסיים בניחותא ולחזור הביתה בשעה סבירה.

האם All-On-4 מתאימה גם למי שזקוק להרמת סינוס?

למעשה, השיטה מתאימה מאוד למי שאינו יכול לעבור השתלת שיניים מבלי לעשות הרמת סינוס תחילה. All-On-4 מייתרת את הצורך בהרמת סינוס לחלוטין ומספקת תוצאות מצוינות ללא כל צורך בהליכים מקדימים של עיבוי עצם כלל.

האם כל רופא יכול לבצע השתלת שיניים בשיטת All-On-4?

טכנית, אין הגבלה על סוג השתלת השיניים שרופא שיניים מוסמך יכול לבצע. עם זאת, כשמדובר על שיטות מורכבות כמו All-On-4 הרי שחשוב מאוד לכל רופא שיניים לקבל הכשרה והסמכה רלוונטית. בבואנו לבחור רופא לביצוע All-On-4 חשוב מאוד לוודא שהוא אכן בעל ניסיון בשיטה ומחזיק בכישורים הנדרשים לביצועה על הצד הטוב ביותר.

All On 4