שתל זירקוניה

ניתוח שתלים הוא הליך שבו מבצעים הרכבה של שתל שעשוי מחומרים שונים ודומה למעין בורג בתפקידו למלא חוסר בשיניים ולהחליף שיניים פגומות. הליך זה מהווה אלטרנטיבה למטופלים ששיניים תותבות או גשר אינם מהווים פתרון בעיקר בעקבות מחסור בשורשי שיניים. האופן שבו מתבצע הניתוח שתלים תלוי בסוג השתל בו משתמשים ובמצב עצם הלסת של המטופל. אחד מסוגי השתלים הקיימים כיום הוא שתל זירקוניה.

מהו שתל זירקוניה?

זירקוניה הוא חומר שמופק באופן כימי והוא מורכב מיסודות זירקוניום וחמצן – הזירקוניום הוא מתכתי אך הוא הופך להיות חומר קרמי בתוספת החמצון. הליך זה הופך את השתל לעמיד במיוחד ולכן הוא מהווה חומר אידיאלי לשימוש בניתוחי השתלות שיניים. שתל זירקוניה לא מעורר תגובות כימיות, הוא אינו מתכלה ואין לו את היכולת לחדור לאזורים אחרים בגוף. הצבע הלבן הטבעי של שתל זירקוניה הופך אותו לבחירה פופולרית בקרב מטופלים אשר זקוקים לשתלים.

יתרונות של שתל זירקוניה

שתלי זירקוניה מתאימים למטופלים בעלי רגישות או אלרגיה לטיטניום והם אינם מעוררים תחושת גירוד או דלקת. אצל מרבית המטופלים לא מתפתחות תופעות לוואי לאחר ניתוח שתלי זירקוניה. הזירקוניה עמיד בפני התפתחות של קורוזיה והוא אינו מושפע מהלכות והרטיבות שבפה וזאת בניגוד טיטניום שיש לו נטייה להחליד מהר יותר כאשר הוא נחשף לחומרים כמו משחות שיניים מסוימות. זירקוניה הם מאוד עמידים ויכולים לעמוד בלחץ של שרירי הלסת בעת האכילה (לרוב הם יתאימו יותר לשימוש באזור הקדמי של הפה). לשתל זירקוניה יש גם את היכולת להשתלב עם העצם בצורה טובה ואפילו הרקמה שסביב השתל צומחת ועוטפת אותו בצורה טובה יותר מאשר כאשר משתמשים בשתלים מהטיטניום. כיוון ששתל זירקוניה הוא בעל גימור מאוד חלק, הסיכוי להצטברות פלאק הוא נמוך יותר כיוון שאין חריצים והמבנה של השתל לא מאפשר הצטברות של חיידקים. זמן ההחלמה מניתוח עם שתל זירקוניה הוא מהיר יותר כיוון שלא מדובר במתכת שמוליכה חום ולכן לא נוצרת רגישות בחניכיים שעלולה לגרום לתחושת אי נוחות וקושי בעת צריכת מזון ושתייה.

חסרונות של שתלי זירקוניה

החיסרון העיקרי של שתל זירקוניה בא לידי ביטוי בניתוח שבו מבצעים השתלה משני חלקים של זירקוניה במקום מחלק אחד וזאת בעקבות התרופפות של השתל. עם זאת, השימוש בחלק אחד של שתל יוצר מגבלה של זוויות ויכול לסכן את האזור בו מתבצע הניתוח. הנחה של שתל זירקוניה שעשוי מחלק אחד מצריכה גם תקופת ריפוי ארוכה יותר שיוצרת לחץ בפה.

הכנות לניתוח שתלים

תהליך התכנון של השתלות שיניים כולל התייעצות עם רופאים אשר מתמחים בתחום הלסת הפנים והפה, מומחים אשר עוסקים בטיפולים תומכים בשיניים, בחניכיים ובעצמות, רופאים שעוסקים בתכנון ובנייה של שיניים מלאכותיות ואף לעיתים עם רופאי אף, אוזן וגרון. הניתוח של הרכבת שתלים הוא הליך כירורגי שמצריך היערכות יסודית שכוללת בדיקת שיניים מקיפה, צילומי רנטגן ואף תמונות תלת ממדיות של מבנה השיניים והלסת. לפני ביצוע הטיפול תתבצע סקירה של ההיסטוריה הרפואית של המטופל בה הוא יתבקש למסור מידע על מצבו הרפואי המלא ותרופות שהוא נוטל באופן קבוע (כולל תוספי מזון שניטלות ללא מרשם). ישנם מקרים בהם המטופל יתבקש ליטול אנטיביוטיקה לפני ביצוע הניתוח על מנת למנוע את האפשרות של התפתחות זיהום בפה. תכנית הטיפול תיבנה בהתאם למצבו הרפואי של המטופל תוך התחשבות במספר פרמטרים כמו מספר השיניים שיש להחליף, מצב עצם הלסת בפה והשיניים שנותרות ועוד.

שתל זירקוניה – מהלך ההשתלה

מומחים להשתלות יכולים להציע תכנית טיפול שמותאמת באופן אישי עבור כל מטופל והיא מבוססת על מצב עצם הלסת וסוג השתל בו מתכוונים להשתמש. על מנת להבין את המצב של עצם הלסת, רופאי השיניים מבצע בדיקה פיזית של חלל הפה ואף מבצע בדיקות הדמיה. בשלב הראשוני של ההשתלה, השן הפגועה נעקרת ממקומה והרופא מבצע ניקוי של האזור. בשלב הבא הרופא יניח את שתל הזירקוניה ישירות אל עצם הלסת בדיוק באותו מיקום. התהליך שבו השתל משתלב עם הרקמות מאפשר תהליך ריפוי ויצירה של בסיס חזק ויציב לשן. הרקמות שמסביב לעצם הלסת גדלות מסביב השתל והן מתפקדות כמו שורשי שיניים טבעיים.

שתל זירקוניה