שתלים קצרים

רפואת השיניים המודרנית היא תחום המתפתח כל הזמן – פיתוחים של טכנולוגיות חדשות הם דבר שבשגרה בימנו ואין כמעט בעיה דנטלית שלא ניתן לפתור. אחת מהבעיות הנפוצות והמורכבות ביותר היא חוסר עצם. בדיוק עבור מטופלים הסובלים מבעיה זו פותחו שתלים קצרים, שתלים אלו מאפשרים להתגבר על חוסר עצם ולבצע השתלת שיניים מוצלחת גם במחוסרי עצם. אך מהו חוסר עצם? מדוע מחוסרי עצם לא יכולים לעבור השתלת שיניים רגילה? מהם בדיוק שתלים קצרים ומה היתרונות והחסרונות שלהם והאם ישנן אלטרנטיבות לשתלים אלו?

מה הוא חוסר עצם?

השיניים שלנו מקובעות בחוזקה על ידי שורשי השן בתוך עצמות הלסת. לעצמות הלסת רוחב, גובה וגודל שונה במקצת אצל כל אדם לפי האנטומיה הספציפית שלו. המשותף לכולנו עם זאת, הוא עובי וגובה המאפשר לשיניים שלנו אחיזה מלאה וחזקה. אך אחיזה של שתל דנטלי דורשת תנאים שונים במקצת ויותר "מחמירים" משל שיניים טבעיות ולכן טרם ביצוע השתלה רופאי השיניים מקפידים למדוד א עובי וגובה הלסתות באזור המיועד להשתלה.

כשרופאי השיניים אומרים "חוסר עצם" אנו עלולים לקבל את הרושם שפיסת עצם חסרה בלסת אך לא כך הדבר. כשמדובר על השתלת שיניים, רופאים מגדירים חוסר עצם כאשר העצם לא מספיק עבה כדי להחזיק שתל דנטלי סטנדרטי וישנו חשש או לכישלון ההשתלה בעקבות כך או לחדירה של השתל לאזור לא רצוי (למשל חלל הסינוס בהשתלה בלסת העלינה האחורית).

מדוע לא ניתן לעשות השתלת שיניים רגילה למחוסרי עצם?

הסיבה היא שעובי (או גובה) הלסת חייב להיות מספק כדי להכיל את השתל. עבור מי שסובל מספיגת עצם הלסת באזור, מי שיש לו עצם לסת דקה או נמוכה באופן טבעי או מי שסובל מבעיות שונות שגורמות לעצם הלסת לאבד מאיכותה השתלת שיניים בעזרת שתל רגיל אינה אפשרות מתאימה. בעבר, מטופלים אלו נדחו על הסף כלא מתאימים להשתלת שיניים והוצעו להם פתרונות אחרים שלאו דווקא שיפרו משמעותית את איכות חייהם או הנראות של קשת השיניים באופן משמעותי.

מהם שתלים קצרים?

שתלים קצרים כשמם הם, שתלים דנטלים שאורכם קטן יותר מאורכם של שתלים רגילים. ישנן שתי חברות שמייצרות אותן – חברת בייקון האמריקאית המייצרת שתלים אלו כבר מעל 40 שנה וחברה ישראלית בשם דנ-טק. המטרה של שתלים קצרים היא לאפשר גם למי שבעבר לא התאים להשתלת שיניים מפאת חוסר עצם לעבור השתלה בהצלחה. בעבר, מטופלים אלו נאלצו להסתפק בפתרונות כמו גשר או שיניים תותבות כדי ליצור קשת שיניים מתפקדת ואסתטית. פתרונות אלו אמנם קיימים עד היום אך הם ללא ספק פחות מוצלחים הן מבחינה תפקודית והן מבחינת נראות ואיכות חיים משתלים.

מה ההבדל בין שתלים קצרים לשתלים רגילים?

ההבדל המרכזי בין שתלים רגילים לשתלים קצרים הוא, באופן לא מפתיע, גודלם. שתלים נמדדים בשני פרמטרים – אורך וקוטר. שתלים רגילים נעים בין 10 ל-16 מ"מ גובה ו3 עד 5 מ"מ רוחב. המידות של השתל נבחרות על ידי רופא השיניים בהתאם לאנטומיה הספציפית של המטופל ולאור ניסיונו המעשי והידע הרפואי שהוא מחזיק. פרוטוקולי הטיפול המודרניים מנחים את הרופא להשתמש בשתל עבה וארוך ככל הניתן כדי לנצל כמה שאפשר את שטח הפנים של השתל ליצירת אפקט איחוי מקסימלי בעצם הלסת.

מה היתרונות של שתלים קצרים?

המטרה של שתלים קצרים היא לעשות השתלת שיניים מוצלחת למי שעובי העצם בלסת שלו לא מספיק לשתל רגיל. כאן הוא היתרון הגדול והברור ביותר של השתלים הקצרים, הם מאפשרים למעשה גם למי שבעבר נדחה על ידי רופאי השיניים כמועמד לא מתאים להשתלה לקבל סיכוי מצוין לעבור השתלת שיניים. בנוסף, לשתלים אלו כמה יתרונות אחרים:

  • מאפשרים למנוע את הצורך בניתוחים מקדימים להשתלת שיניים כמו הרמת סינוס ועיבוי עצם וכך מונעים ניתוח יקר עם החלמה ארוכה.
  • אחוזי הצלחה גבוהים בלסת התחתונה יחסית למי שעבר ניתוח מקדים.
  • חוסכים "זמן כיסא" למטופל על ידי ביטול הצורך בהליכים מקדימים.
  • חוסכים 6-9 חודשי המתנה להחלמה אחרי ניתוח לעיבוי עצם.

האם ישנם חסרונות לשימוש בשתלים קצרים?

למרות היתרונות של שימוש בשתלים קצרים עבור מחוסרי עצם לא מדובר על פתרון מושלם ויש להם כמה חסרונות שכדאי לתת עליהם את הדעת לפני בחירה בשיטה זו להשתלת שיניים:

  • משך ההשתלה עצמה ארוך יותר מהשתלת שיניים רגילה.
  • לא כל רופא שיניי מוסמך ומיומן בשימוש בשתלים אלו ולכן בחירת רופא השיניים קריטית להצלחת ההליך.
  • שתלים קצרים יקרים יותר משתלים רגילים – בדרך כלל ההפרש במחיר הוא לפחות 50%. כשמדובר בהשתלת שיניים מרובות ההפרש מצטבר לסכום לא מבוטל.
  • רגישות מוגברת לפריאימפלנטיטיס (דלקת סביב השתל שעלולה לסכן את השתלים).

האם יש אלטרנטיבות לשתלים קצרים?

שתלים קצרים יכולים להיות פתרון מצוין למחוסרי עצם אך הם אינם הפתרון היחיד. רפואת השיניים המודרנית מציעה מספר פתרונות עבור מי שסובל מהבעיה כולל:

  • שתלים זיגומטיים  – מוחדרים לעצמות הגולגולת ועוקפים את הלסתות. מתאימים גם למקרים קשים של חוסר עצם. ההשתלה נעשית בהרדמה כללית בבית חולים ונחשבת לניתוח לכל דבר ועניין.
  • שתלים חובקים – שתל שלא מוחדר לעומק עצם הלסת אלא מקיף אותה ומקובע במקומו על ידי ברגים קטנים במיוחד. שתלים אלו חזרו בשנים האחרונות לשימוש ומתאימים גם למחוסרי עצם.
  • שתלי דיסק – שתלים שצורתם כשל דיסק ולא בורג, משמשים פעמים רבות להשתלות שיניים מרובות ומורכבות כמו למשל בשיטת All-on-4/6

מי שסובל מחוסר עצם חשוב שיבדוק את כל האפשרויות מול רופא השיניים שלו ורופא שיניים מקצועי ומנוסה בהחלט ידע להמליץ על השיטה הטובה ביותר לשחזור שיניים עבור כל מטופל באופן אישי.

שתלים קצרים