שיקום השיניים באמצעות שימוש בשתלים בזאליים מיועדת עבור מטופלים שצריכים השתלת עצם והיא מתאימה גם עבור מקרים מורכבים במיוחד. השתלה זו נותנת מענה לכל אותם מטופלים שלא יכלו לעבור השתלת שיניים בעבר בגלל מחסור בעצם והיא מאפשרת להם לחזור לתפקוד שיניים מלא לאחר טיפול שיכול להתחיל ולהסתיים כבר באותו היום.
מה הם שתלים בזאליים?
העצמות בפה מורכבות משני חלקים – חלק פנימי רך וספוגי וחלק חיצוני שמכסה והוא שכבת עצם צפופה בשם השכבה הקורטיקלית. השתלים הבזאליים מונחים בשני מיקומים בעצם הקורטיקל שמאופיינת באחוז מינרלים גבוה ויכולת התחדשות גבוהה. המאפיינים הללו מבטיחים שילוב וחיבור מהיר בין השתלים הדנטאליים לבין העצם. השתלים הבזאליים שונים משתלים סטנדרטים באופן שבו מניחים אותם, באופן שבו מתבצעת חלוקת הכוחות מחדש בפה אך בעיקר באופי התכנון והיישום של התותבות והשתלים לאחר הניתוח. שתלים בזאליים הם הבחירה הטובה ביותר במקרים של מחסור עצם בלסת ומתאימים גם עבור מטופלים שמעוניינים לחזור לתפקוד לסת ויכולת לעיסה תקינים באופן מיידי.
תכונות מיוחדות של שתלים בזאליים
שתלים בזאליים אינם מצריכים הליך עקירת עצם והרמת סינוס לפני הרכבת השתל, הם אידיאלים לשימוש במקרים של ניוון עצם חמור והשימוש בהם מאפשר טיפול שיניים שנעשה ביום אחד. השיטה בה משתמשים להנחת שתלים בזאליים היא פחות טראומטית ביחס להשתלת שיניים המסורתית והם מתאימים למטופלים שסובלים מהיעדר של שן אחת או יותר ועד מטופלים מחוסרי שיניים לחלוטין. שתלים בזאליים מתאימים גם עבור מקרים שבהם יש להניח כתר אחד בודד וניתן לטפל באמצעותם גם במקרים של מצב חניכיים קשה באמצעות הסרה של הרקמות הרכות והשיניים שנפגעו בחניכיים והנחה של השתלים לאחר מכן. הסיבוכים כתוצאה משימוש בשתלים בזאליים הם מינימאליים כיוון שההליך מצריך התערבות כירורגית פחות פולשנית והשתלים ממוקמים בשכבות העמוקות של העצם, מאפיין שמפחית את הסיכון להתפתחות של זיהום. העובדה שהשתלים עשויים מטיטניום גם כן מקטינה את הסיכון לזיהום והצטברות של פלאק שלבסוף עלולים להוביל להתפתחות של דלקת. שתלים בזאליים הם גם בחירה טובה עבור מטופלים שמעשנים וחולי סכרת אך חשוב לזכור שהם מצריכים ביקור קבוע למטרת ביקורת אצל רופא השיניים.
איך מתבצעת ההשתלה?
הביקור במרפאת השיניים מתחיל תמיד בביצוע בדיקת רנטגן או טומוגרפיה ממוחשבת שלאחריה, רופא השיניים יבחן את הממצאים וידון בתוכנית הטיפול עם המטופל. כל ההסברים יינתנו בשלב זה על מנת שהמטופל יוכל להבין היטב את היקף הפרוצדורה ויתחייב לתהליך. המטופל יכול להתייעץ עם רופא מרדים או קרדיולוג לפני הטיפול במידת הצורך על מנת לוודא שניתן טיפול תרופתי מתאים שיימנע סיבוך כתוצאה מההליך. לאחר מכן, רופא השיניים יבצע הכנה של חלל הפה לטובת ההליך והשתלים שנבחרו יותאמו במיוחד לפה של המטופל. ההליך יבוצע תחת הרדמה מקומית ויחל בעקירת השיניים, ימשיך בהכנסת השתלים ולבסוף צילום רנטגן על מנת לבחון שהשתלים ממוקמים היטב. לאחר שהשתלים יוחדרו, הרופא יבצע ניתוח פלסטי ברקמה הרכה והקשה שמסביב לשתלים וכך ניתן יהיה לבנות בסיס יציב לשיניים. השלב הבא יהיה בנייה של התותבות והמטופל יוכל לבחון ולאשר את הצורה, הגודל והאורך של השיניים ולקבל תחזית על האופן בו הם ייראו בתוך הפה. המטופל ייבחר גם את גוון השיניים הרצוי ולאחר מכן הרופא יישלח את הנתונים למעבדת השיניים על מנת להכין את התותבות. בשלב הבא, יולבש החלק הקרמי על התותבות ואז השיניים יורכבו בפה של המטופל באופן קבוע.
שתלי דיסק בזאליים
שתלי דסק הם אחד מהסוגים של שתלים בזאליים ולרוב משתמשים בהם כאשר המטופל אינו מעוניין להמתין להשלמת הליך השתלת שיניים סטנדרטי ומבקש לבצע את פעולת ההשתלה ביום אחד. שתלים אלה מצריכים משמעותית פחות עצם בחניכיים ביחס לשתלי בורג בהם משתמשים בהליך השתלה סטנדרטי והם גם מבטיחים שמירה על שלומתה של העצם. קיימת סבירות נמוכה יותר להתפתחות סיבוך במהלך ניתוח שבו משתמשים עם שתלי דיסק והם נחשבים גם למאוד עמידים בפני התפתחות זיהום במהלך הניתוח ולאחריו. שתלי דיסק בזאליים יכולים למשל להתאים עבור מטופלים שמעשנים שלא מאושר עבורם הליך השתלת שיניים קלאסי.
שתלי זיגומה בזאליים
מטופלים שסובלים ממחסור בשיניים בלסת העליונה יכולים לבחור באפשרות של שתלי זיגומה בזאליים שיהוו תחלופה לכל שורת השיניים העליונה. שתלי זיגומה הם סוגים של שתל דנטאלי שתוכנן במיוחד עבור הלסת העליונה ומיועד עבור מטופלים שחוו אובדן מהותי של עצם אבל אינם מועמדים פוטנציאליים להליך השתלת שיניים סטנדרטי או שאינם מעוניינים לעבור הליך השתלת עצם. במרבית המקרים שבהם מטופלים חוו איבוד עצם מהותי באזור הלסת, נדרש לבצע הליך השתלת עצם שכולל לקיחת עצם מאזור אחר בגוף כמו הירך והחדרה של העצם ללסת על מנת לסייע ולזרז את צמיחת העצם באזור. במקרים שבהם השתלת העצם לא אפשרית בעקבות ספיגה חוזרת של העצם אל הלסת העליונה, שתלי זיגומה בהחלט יכולים לספק את הפתרון. באמצעות שישה ברגים ארוכים אשר ממוקמים באזור הסינוס המקסילרי, השתלים משמשים כעוגן שמסייע בהחלפה של כל שורת השיניים העליונה.
שתלים חובקים בזאליים
סוג נוסף של שתלים בזאליים הוא שתלים חובקים שמונחים על העצם מתחת לחניכיים אך אינם מקובעים לעצם הלסת. מדובר במסגרת שאליה מחובר עמוד והיא מונחת מתחת לחניכיים. על מנת להכניס את השתל, רופא השיניים יבצע חתך מזערי בחניכיים ויקדח מתחת לרקמת החניכיים על מנת ליצור מקום עבור המסגרת. לאחר הנחת המסגרת, הרופא יבצע תפירה של החניכיים וימתין עד לתום הליך הריפוי של החניכיים. בשלב הבא, הרופא יוסיף את העמודים על המסגרת – עמודים אלה ישמשו כתמיכה לתותבות הדנטאליות שיורכבו בהמשך. תהליך הריפוי של החניכיים יתבצע סביב המסגרת ויחזיק אותה במקומה. הליך זה מתאים עבור מטופלים שהעצם הקיימת לא מספיקה עבור הנחת השתל או במידה והמטופל אינו מעוניין לעבור הליך השתלת עצם.